Prishopp for julelaksen

Nyheter
0

Full slakteuke siste uke før jul.

– Utover uken kom det oppover. Vi fikk en liten skrell i går med at valuaen endret seg kraftig, men det er opp i fra forrige uke. Hvor mye vet jeg ikke konkret ennå, men det jeg hører fra kunder er at vi må ha innkjøp på 80, 81 og 82 kroner på 3-6 kilo.

Det sier en eksportør til iLaks.

– Det er lite storfisk, sier han, og legger til at han til sammenligning kjøpte inn på 77,50-79,50 kroner sist fredag. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Valuta
– De snakker om prisoppgang, selv om valutaen har svekket seg. Men kundene er veldig avventende. Her hjemme lever alle i en egen fantasi. Ingen tenker på at valuten utgjør nesten fem kroner i svekkelse, sier en annen eksportør.

– Vi må bare kjøpe det vi har salg på inn til neste uke. Vi har ikke så mange kunder. Det er ikke noe drag i ferskmarkedet sånn som vi er vant til. Vi ser mot neste uke. Uke 51 har alltid vært en skummel uke.

At det blir prisoppgang synes uansett klart.

– Her er mangel på storfisk. 6+ vil stige. Det som går i fly da. Det ser vi tydelig. Ellers ser det noenlunde stabilt ut, sier han, og viser til følgende priser til oppdretter:

  • 3-4 kg 80 kroner
  • 4-5 kg 82 kroner
  • 5-6 kg 85-86 kroner
  • 6+ kg 95-100 kroner

Hel slakteuke
Samtlige kilder iLaks har snakket med etter lunsj fredag rapporterer stigende priser.

– Full juleuke, folk er usikre, valutaen har falt, men prisene du nevner er innenfor det spennet vi jobber med. Det er spesielt med hel slakteuke fra Norge, vi har sjelden fem dager inn mot jul, og så skal dette inn mot et marked som er både innlandet og utlandet, sier en innkjøper.

Han understreker at den store jokeren er valuta, etter en uventet renteøkning fra Norges Bank torsdag la grunnen for en styrking av kronen.

Foto: Statens vegvesen

Ferskmarkedet
En oppdretter viser til enda høyere priser, riktignok på lave salgsvolumer:

– 86, 88 og 90 kroner. Flyfisk er langt opp på 90-tallet – 95 kroner (til Asia), sier en lakseselger.

– Det er litt in line med det vi sa internt tidligere denne uken, at det går mot øvre del av 80-tallet. Men at det skulle gjøre det allerede nå, var litt overraskende.

Han bemerker at det ikke har vært mye fisk i markedet de siste ukene, men påpeker at det nå er ferskmarkedet, ikke foredlingsindustrien, som drar.

– Det (lakseprisene – red. anm.) har vært oppsiktsvekkende flatt, også i euro, i flere måneder. Jeg tror vi skal være fornøyd med høsten – og året, legger han til.